Skip to content

Solstițiul de vara

Solstițiul de vara

Solstițiul de vară marchează cea mai lungă zi, momentul din emisfera nordică în care lumina soarelui este cea mai puternică. Multe culturi celebrează solstițiul cu focuri de tabără, scufundari sau rituri de fertilitate. Kabbalistii nu au avut în mod tradițional un ritual de solstițiu de vară în sine, dar cei europeni medievali au marcat solstițiul de vară netrăgând apă, deoarece credeau că apa ar putea fi afectată de puterea ciudată a zilei. În legenda kabbalistica se spune că o serie de evenimente biblice au avut loc la solstițiul de vară, inclusiv expulzarea din Eden (Cartea Jubileelor) și momentul în care Moise a lovit stânca pentru a obține apă pentru poporul evreu (Machzor Vitry). Expulzarea lui Miriam din tabără și cele șapte zile petrecute în deșert au avut loc, de asemenea, în această perioadă.

Unde, în tradiția Kabbalistica, am putea găsi o sursă pentru un ritual care să onoreze focul soarelui? În preajma solstițiului de vară, evreii citeau în Tora povestea bătrânilor. Moise s-a săturat să conducă poporul de unul singur, iar Sfântul îl invită să-și pună duhul peste alți șaptezeci de oameni:

„Atunci Cel Veșnic i-a zis lui Moise: „Strânge pentru mine șaptezeci de bătrâni ai lui Israel, despre care ai experiență ca bătrâni și slujitori ai poporului, și adu-i la Cortul Întâlnirii și lasă-i să-și ia locul acolo cu tine. Mă voi pogorî și voi vorbi acolo cu tine și voi trage din duhul care este peste tine și îl voi pune peste ei; ei vor împărți cu tine povara poporului și nu o vei purta singur.”
Numeri 11:16-17

Un midrash sugerează că această „trecere a spiritului” este ca trecerea unei flăcări de la o lumânare la alta:

„Cu ce ​​seamănă asta? La o lumânare care ardea și una a aprins din ea multe alte lumânări, dar lumina flăcării ei nu s-a diminuat. La fel, Moise și-a dat din duhul său și nu a pierdut nimic al său.”
Numeri Raba 15:19

De fapt, un alt midrash sugerează că Miriam și Tziporah participă la o ceremonie de aprindere a lumânărilor pentru a-i onora pe bătrâni:

„Când au fost numiți bătrânii, tot Israelul a aprins lumânări pentru ei și s-a bucurat de ele. Miriam a văzut lumânările aprinzând și i-a spus lui Tziporah: „Ce se întâmplă cu aceste lumânări?”
Yalkut Shimoni 838

Ce se întâmplă, într-adevăr, cu aceste lumânări? Ele par să reprezinte celebrarea înțelepciunii și transmiterea spiritului. Ce-ar fi dacă am extinde aceste flăcări nu la șaptezeci de bătrâni aleși, ci la toți a căror înțelepciune ne-a călăuzit și modelat?

Poate că am putea alege să onorăm numeroasele flăcări ale înțelepciunii, iubirii și dreptății din comunitatea noastră cu un ritual de aprindere a lumânărilor în această perioadă a anului. Ne-am putea aduna într-un cerc, ținând lumânări și să transmitem flacăra de la o persoană la alta, împărtășind propria noastră strălucire în timp ce împărtășim lumina soarelui.

Și/sau, am putea aprinde lumânări în centrul cercului pentru a onora purtătorii de lumină din tradiția noastră: Miriam și Țipora, precum și Moise și Aaron, și alți profesori spirituali pe care îi cinstim, din generații și din propriile noastre comunități.

Ar putea fi potrivit să faceți acest ritual la apus, deoarece, deși soarele este în puterea sa, lumina sa va începe să scadă pe măsură ce solstițiul trece. Înmagazinăm căldura soarelui în noi pentru viitor și înmagazinăm înțelepciunea și dragostea pe care le primim de la alții, astfel încât să putem folosi ea și să le împărtășim în timpul viitor.

Pe măsură ce soarele atinge apogeul său de putere, să-i luăm lumina și să întărim lumina din noi.

ȚI-A PLĂCUT ARTICOLUL?

Distribuie-l în comunitatea ta

Devino cea mai bună versiune a ta!
Articole recente

Sesiune 1 la 1

Sesiunea 1 la 1 este pasul tau către o călătorie transformativă alături de mine. Scopul acestui întâlniri este de a explora cum putem lucra împreună și de a identifica programele care îți potrivesc cel mai bine nevoile și aspirațiile.