Skip to content

O scurtă istorie a Kabbalei

O scurtă istorie a Kabbalei

Prima scriere despre Kabbalah, numită Cartea Facerii, îi aparține Patriarhului Avraam, părintele iudaismului, al creștinismului și al islamismului, și a fost concepută cu mai bine de 4000 de ani în urmă.

Despre Cartea Facerii se spune că ar conține toate misterele universului, deși are doar câteva pagini. Cum ar fi posibil așa ceva?

Desigur, multe lucruri pot fi înfățișate într-un mod concis, cum a dovedit-o Einstein prin celebra lui formula E=mc2. Aceste cinci semne conțin observații matematice care ajută la definirea și la explicarea misterelor timpului, a spațiului, a energiei și a materiei.

Cartea Facerii este o altă formula asemănătoare. Așa cum formula lui Einstein a presupus cunoștințe vaste de matematică, numai cunoscătorii artelor Kabbalistice au putut descifra secretele din această carte sacra.

Acest străvechi text Kabbalistic a influențat cele mai multe dintre marile religii ale lumii.

Porțiuni importante din învățătură Kabbalistica a lui Avraaam au fost împărtășite de către patriarh unora din copii lui, care apoi au fost trimiși în Est pentru a dezvoltă căile spirituale pe care le cunoaștem astăzi, precum budismul Zen și hinduismul. Într-adevăr, toate sistemele religioase și doctrinele spirituale își au originea în înțelepciunea Kabbalistica, așa cum remarcăm si în cartea Dieta Minții.

Învățătură Kabbalistica a fost transmisă multe generații mai târziu lui Moise (1446iHr). Acum mai bine de 3300 de ani, Moise a stat pe vârful muntelui Sinai și a primit două tăblițe pe care erau înscrise Cele Zece Porunci. Într-adevăr, povestea lui Moise și a Celor Zece Porunci este un cod care nu are nimic a face cu înțelesul literal al versetelor biblice.

Poate cea mai frecventă neînțelegere este conceptul Celor Zece Porunci. Dumnezeu nu poruncește. Și nu dictează. Și nici nu pedepsește sau răsplătește.

Expresia Cele Zece Porunci este un cod pentru cele zece dimensiuni (vezi seminarul Introducere în Kabbalah 2), precum și pentru energia spirituala și Lumina care salasuiesc în realitatea celor 99%. Dacă ne conectăm la acea Lumina prin ego ul nostru, vom avea parte de un scurtcircuit foarte dureros. Dacă ne conectăm proactiv, Lumina va dăinui.

Moise utilizează tehnologia Kabbalei pentru a conecta lumea lui 1% la lumea celor  99%. Acesta este înțelesul Celor Zece Porunci și al poveștii revelației. Moise a cifrat această învățătură Kabbalistica în limbajul abscons al metaforei și al parabolei, consemnând-o în ceea ce a ajuns să fie cunoscut cub numele Cele Cinci Cărți ale lui Moise sau Biblia.

Adevăratele secrete au fost ascunse și transmise numai pe cale orală câtorva descendenți de încredere din fiecare generație.

Moise nu a reușit să pună capăt versiunii haotice a acestui joc al vieții pe muntele Sinai, fiindcă israeliții încă nu erau pregătiți să-și sacrifice ego ul. Israeliții se plângeau, se văitau, se tânguiau din pricina vieții aspre din deșert și îi cereau lui Moise să-I ducă înapoi la faraon. Așa cum am aflat din această carte, tânguielile lor, consemnate în Biblie sunt un cod. Egiptul înseamnă lumea materială, Faraonul reprezintă ego ul.

Israelitii nu au vrut să renunțe la comportamentul lor egocentric, reactiv. Acest comportament negativ a înlesnit apariția anticabalistilor, cunoscută și sub numele de mix multitude, prin care s-a combatut revelația de pe muntele Sinai. Tocmai acești anticabalisti au îndemnat la crearea vițelului de aur. Acest eveniment a deconectat lumea de realitatea 99%. Tăblițele cu învățăturile Kabbalistice ale lui Moise au fost ascunse în Chivotul Legământului, destinate să rămână așa vreme de milenii.

Pitagora (cca 400 iHr) a fost una din cele mai sclipitoare minți din istoria omenirii. Muzică, matematică și alte științe îi datorează enorm acestui om. Potrivit biografului Hermippus din Smirna (cca 200iHr), Pitagora s-a inspirat din ideile și  doctrinele israeliților și ale lui Moise. Hermippus chiar îl acuză pe Pitagora că ar fi plagiat această învățătură Kabbalistica, biblică, pe care și-a însușit-o și apoi a făcut- cunoscută grecilor.

Doctorul Seth Pancoast (1844-1916)  fost profesor de anatomie microscopică și de fiziologie la Institutele de Medicină pe lângă Pan Medical University. Alături de Thomas Edison, a fost membru cofondator al Societății Teozofice. Doctorul Pancoast a scris: “Pitagora a fost unul dintre cei mai remarcabili oameni ai vremii: nu numai un erudite care și-a depășit cu mult contemporanii, dar și un Kabbalist de prim rang.”

Iamblihus (230-325iHr), cel mai cunoscut biograf antic al lui Pitagora, a scris: “Pitagora conversa cu profeții care erau descendenți ai lui Moise fiziologul”

În manuscrisele lui teologice, Isaac Newton, a avansat ipoteza conform căreia Platon (cca 400iHr) a împrumutat cunoștințe secrete de la Kabbalisti și le-a folosit că baza pentru propriul system filozofic. Henry More, mentorul lui Newton, afirmă și el că înțelepciunea lui Platon își avea originea în scrierile Kabbalistice. Coroborând cele spuse de Newton și de More, doctorul Pancoast a scris: “Și Platon a fost un Kabbalist zelos și foarte inteligent”.

Deși multe minți strălucite ale istoriei au avut acces limitatla Kabbalah, timpul de a revela complet Kabbalah în formă de manuscris va trebui sa aștepte apariția celui mai mare Kabbalist.

Potrivit Kabbalistilor, Isus a fost potențialul mesia al generației lui, cunoscut sub numele de Mesia, fiul lui Iosif. A învățat de la Kabbalah tehnica imersiunii rituale în apă și meditația Kabbalistica de la Yochanan Botezătorul ( Ioan Botezătorul). În Evanghelia după Toma, care conține învățăturile secrete ale lui Isus către cei mai apropiați discipoli ai lui, Isus afirmă că Lumina este sursă întregii omeniri si ca fiecare persoană este o scânteie divină. Toți oamenii sunt considerati “copii Luminii”. Isus s-a folosit de Kabbalah pentru a tămădui oamenii și pentru a înfăptui și alte minuni.

Va urma…

Text adaptat după cartea The Power of Kabbalah de Yehuda Berg

ȚI-A PLĂCUT ARTICOLUL?

Distribuie-l în comunitatea ta

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Devino cea mai bună versiune a ta!
Articole recente

Sesiune 1 la 1

Sesiunea 1 la 1 este pasul tau către o călătorie transformativă alături de mine. Scopul acestui întâlniri este de a explora cum putem lucra împreună și de a identifica programele care îți potrivesc cel mai bine nevoile și aspirațiile.