Fie că vorbim de senzație de lipsă de aer, o teama apărută din senin, palpitații, greață, dureri în piept, sentimentul că nu mai ai control asupra corpului, atacurile de panică sunt o realitate din ce în ce mai prezentă in viața noastră.
Acesta se poate manifesta în diferite circumstanțe: la servici, la volan, stând acasă și privind la televizor, la aflarea unei vești, în metrou. Nu are un loc precis în care apare și tocmai de aceea, dacă privim detașat constatăm că nu depinde de cauze exterioare.
Semnele în corpul nostru fizic pot fi:
- bătăi puternice, neregulate și rapide ale inimii
- senzație de dificultate de a respira
- senzație de sufocare
- durere sau disconfort toracic
- transpirație intensă
- tremurături, contracții ale mușchilor membrelor
- senzație de greață abdominală
- amețeli
- furnicături
- frisoane sau valuri de caldura
Semnele la nivel de corp mental se pot manifesta prin gânduri pe care aproape nu le putem controla, cum ar fi:
• senzație de modificare a percepției propriei persoane, parcă nu ne mai recunoaștem;
• frică de a nu ne pierde controlul, de a nu înnebuni;
• gânduri de suicid simțind ca nu mai suntem utili
Este important de reținut că atacul de panică nu poate cauza moartea cuiva. Atunci când află acest lucru, cei care sunt “victime” ale atacului de panică respiră mult ușurați.
În practică de cabinet de peste 15 ani, am observat că oameni aparent puternici pot manifesta atacuri de panică în cele mai neobișnuite situații:
– când vorbesc pentru prima oară în public;
– când și lasă pentru prima oară copilul la școală;
– când spun da partenerului de viață în fața ofițerului de stare civilă.
Cauzele pot fi multiple și pot avea rădăcina în copilărie, acolo unde a existat un părinte foarte protector sau/și critic. Percepția copilul de atunci a acestor sentimente a creat o relație de dependență în relații și teama de autoritate. Practic a fost creată o frica la nivel subliminal copilului care se instalează în suflet, ca un program inconșient. Practic părinții nu-i lasă copilului șansa de a explora sentimente, situații noi, protejându-l sau criticându-l excesiv. Acest copil se transformă într-un adult schingiuit emoțional, care nu are curajul să acceseze lumi noi, fiindu-i frică la nivel inconșient. Această teamă de nou se poate transforma într-un atac de panică când adultul este pus în fața unei situații care îl scoate din limita sa de confort. Tot în practica de cabinet am întâlnit copii care nu pot gestiona această critică a parinților și o refulează ca și furie pentru că este mai ușor de exprimat. Dacă pedepsiți copii pentru aceasta furie, ei vor dezvolta această furie interior și o vor exterioriză prin autoagresivitate cum ar fi mâncarea unghiilor, loviri, scrâșnit de dinți.
Așadar, atacurile de panică au la bază o multitudine de emoții reprimate, care ies cu forță la suprafață, de cele mai multe ori, exact când ne așteptăm mai puțin. Negarea și reprimarea emoțiilor, de teamă să nu simțim mânie și resentimente, duc în timp la apariția atacului de panică.
Pentru a evita atacul de panică este indicat să vă acceptați așa cum sunteți (cu bune și cu rele) și să nu vă judecați aspru. Atacul de panică apare deseori în cazul persoanelor perfecționiste, cărora în copilărie nu au avut dreptul să greșească pentru că altfel nu aveau parte de atenție și iubire.
Așa cum am menționat în seminarul „Iubirea de sine – panaceu pentru starea de bine” majoritatea celor care fac atacuri de panică nu este conștientă de propria valoare, are nevoie de validare, iubire și atenție permanentă din partea celor apropiați.
În acest seminar v-am arătat că algoritmul care ne ajuta sa ieșim din această stare este: “Mă iubesc și mă accept așa cum sunt.”
Practic: “Accept să mă iubesc necondiționat. Permit iubirii necondiționate să intre în viața mea. Știu cum să mă iubesc necondiționat și cum să permit și altora să mă iubească necondiționat. Îmi place să fiu eu însumi/însămi. Atrag iubirea și atenția în viața mea în cel mai armonios mod posibil, spre binele meu suprem.”
Pentru vindecarea cauzei subtile a bolii eu am câteva modalități de vindecare practicate cu succes: Terapie Reiki (Terapie energetică care poate vindeca omul la nivel holistic: fizic, psihic, emoțional și spiritual), Terapie NLP(înlocuirea programelor negative cu cele pozitive la nivel subconștient) , Terapie EFT(tehnica de eliberare emoțională)
2 Comments
Este o problema mare cu panica orcine are asa cv sa sa vindece doamn ajută.
Sper sa fiim bine sa trece peste toate problemele și panicile..